6 Ekim 2014 Pazartesi

Backlink Nedir ? Backlink Çeşitleri Nelerdir ?

Google aramasında etkili sonuçları almanın en etkili yolu,birçok çeşidi ve spekülasyonu bulunsada backlink dediğimiz terimdir.Tabi ki sadece backlink değil,bir çok önemli etkeni daha var bu olayın.Bugün backlink konusunu alalım.

Backlink Nedir ?


Backlink ingilizce anlamından türkçeye çevrilmesi olarak geri link demektir. Tabi ki bundan bişey anlaşılmaz,şu şekilde açıklayalım.

X sitesi,sitesinde herhangi bir yerde Y sitesinin linkini yayınlarsa bunun adı backlink olmaktadır.


Nofollow ve Dofollow olarak ayrılıyor.Tabi sadece bu kadar basit değil,birçok backlink çeşidi mevcut. Bunları ele alalım,sıralayalım.

*Nofollow & Dofollow


Backlinkler,nofollow ve dofollow olarak ayrılır. "rel=nofollow/dofollow" etiketi ile kullanılmaktadır HTML'de.

Nofollow : Takip etme,çokta önemli değil.
Dofollow : Takip et,benim için önemli.

SEO açısında dofollow linkiniz kadar nofollow linkiniz olmalı der Lary Page bir söyleşide.Bunu mutlaka göz önünde bulundurun.

*Anchor Text 

Backlink çeşitlerini anlatmadan önce Anchor Text teriminden bahsetmek istiyorum. Bu terimkolay ve anlaşılabilir bir şekilde linkin yazıya gömülmesi anlamına gelmektedir. HTML kodları ile sağlanmaktadır.Örnek ile açıklayalım.

Örnek veriyorum,benim sitemin anahtar kelimesi "çorap"

Buda demektir ki,anchor textim çorap. Yani çorap kelimesi için diğer sitelerden link almam gerekiyor.Bu linki şu HTML kod ile alacağız.






Ve bu yaptığımız işlem Çorap kelimesinde sizin sitenizin Google gözünde değerlenmesini sağlayacak.Gelelim backlink çeşitlerine.

Backlink Çeşitleri


1.Header Backlink

Backlink aldığımız sitelerin Header yani baş kısmına koyulan linklerdir.Genelde üst menülerde gösterilirler.Ayrıca tanıtım yazısı olarakta kullanılır,onu başka bir yazımızda ayrıca ele alacağız.

2.Footer Backlink

Sitelerin footer kısmında sizin anchor extinizin gözükmesidir.Sektörel bazda alınırsa etkilidir. Ancak hiçbir zaman riskli bölgeden çıkamamıştır.

3.Dizin Backlink

Bazı dizinler Google tarafından fazlası ile göz önünde bulundurulur. DMOZ gibi dizinlere girmek zordur,ancak gerek sıralamanıza gerek sitenizin Trust Rank,Alexa değerine değer katacaktır.

4.Yorum Backlink

Öncelikle bu işin nasıl yapıldığını anlatmamız gerekiyor. Wordpress tabanlı sistemlerde,herhangi bir yazıya yorum yazarken İsim,Mail,Websitesi bilgileri ister.

Mantık şudur. Mailinizi sadece admin görecek,isminiz verdiğiniz site adresinin anchor texti olarak görünecek, Dolayısıyla anchor textinizde backlink kazanmış olacaksınız.

Bunu pek tavsiye etmiyorum.Çünkü,yaptığım denemelerde arama sonuçlarına 6 ay kapsamında pek bir değer kazandırdığını görmedim. (Yanlış biliyorsam düzeltin)

5.Forum Tanıtımı

Eskiden beri süre gelen bir yöntemdir.Kolaydır,çoğunlukla ücretsizdir.Dofollow kaynaklar bulunursa sitelerin sonuçlarına pozitif etki ettiği testlerimle görülmüştür. Fazlasına kaçmayın.

Başka bir yazımda da backlink alırken dikkat etmeniz gereken hususları ele alacağım. Unutmayın,backlink reklam değildir. Backlinke tıklayarak birilerinin sizin sitenize ulaşmasını beklemezsiniz. Bu yüzden reklamın iyisi kötüsü olmaz kelimesini es geçmeniz gerekecektir. Doğrudan Google'da etki etmesini istiyorsanız,Google gözünde vukuatı olmayan sitelerden backlink almanız gerekir.

Sağlıcakla kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.